כלכלה ופיננסים קניות וצרכנות

כל מה שרציתם לדעת ולא העזתם לשאול על פשיטת רגל

אולי תתפלאו לדעת, אבל בשנים 2012-2017 חל גידול של 185% במספר פשיטות הרגל של חייבים יחידים. אין ספק כי מדובר בגידול עצום, המעיד על הקשיים הכלכליים אותם חווים אזרחי מדינת ישראל, כתוצאה מהגידול המתמיד ביוקר המחיה והעלייה במחירי הדירות.

אז מהי פשיטת רגל?

פשיטת רגל היא הליך שבו חייב יחיד נחשב לחדל פרעון, כלומר אדם שאינו יכול לפרוע את חובותיו לנושיו ושחייב יותר כספים מיכולתו לשלם אותם. בהליך פשיטת הרגל קובע בית המשפט שני דברים:

  1. את אופן חלוקת הנכסים של החייב בין נושיו.
  2. את גורלו של החייב מבחינה כלכלית כך שמתאפשר לו להתחיל מחדש מבחינה פיננסית. כלומר, החייב מקבל הפטר מחובותיו שמוחק את חובותיו הנותרים (למעט חובות של תשלום דמי מזונות, חובות כתוצאה מקנסות שונים וקנסות כתוצאה ממעשי מרמה) ומאפשר פתיחת דף כלכלי חדש.

הליך פשיטת הרגל בעבר

בעבר כלל הליך פשיטת הרגל 4 שלבים:

  1. בקשה לפשיטת רגל (שהוגשה לבית המשפט ע"י החייב עצמו או ע"י נושיו)
  2. מתן צו כינוס על נכסיו של החייב
  3. הכרזה על פשיטת רגל
  4. מתן צו הפטר ע"י בית המשפט שנמשך לרוב בין 5-7 שנים.

הליך זה הצריך את החייב לשתף פעולה עם כונס נכסיו ולהפגין תום לב, הן לגבי האופן שבו נוצרו חובותיו והן לגבי התנהלותו לכל אורך תהליך פשיטת הרגל.

יצחק סנדקה – משרד עורכי דין
משרדנו מתמחה בחדלות פרעון, פשיטות רגל והסדר חובות.
השאירו פרטים וניצור איתכם קשר :





החידושים בהוראה 422

בניגוד לשנים קודמות שבהם התארך והסתבך הליך פשיטת הרגל עד כדי פגיעה בשני הצדדים, קבעה הוראה 422 מ-2013 מתווה מובנה לניהול הליך פשיטת הרגל וקבעה שלושה חידושים:

  1. החייב יכול להינות מתוכנית תשלומים נוחה, כלומר הוא יכול להציע בעצמו תוכנית הסדר כלכלית שיכולה לכלול הפטר מותנה או מלא.
  2. הליך פשיטת הרגל יימשך מקסימום 18 חודשים
  3. זמן קבלת ההפטר מרגע הכרזת פשיטת הרגל יהיה מקסימום 5 שנים, תלוי במידת שיתוף הפעולה של החייב וברמת חשיפתו את המידע אודות נכסיו השונים. למעשה, במידה והחייב משתף פעולה באופן מלא הוא יכול לקבל הפטר מלא לאחר 18 חודשים, כלומר לקבל הפטר כבר במעמד הכרזתו כפושט רגל.

חידושים אלו יצרו ודאות משפטית, הגבירו את יעילותו של הליך פשיטת הרגל ואיזנו בין החייב לנושיו. חידושים אלו נועדו לאפשר לחייב להשתקם כלכלית במהרה ויש להם גם משמעות משפטית, למשל שלבים 3 ו-4 של הליך פשיטת הרגל הקודם הופכים לשלב אחד. בשלב זה בו נקבעים שני דברים בו-זמנית: הכרזת החייב כפושט רגל ומתן הפטר שיכול להיות סופי או זמני.

היתרונות בהליך זה הם רבים למשל נמנעת הצטברות של ריבית, אך יש לו גם חסרונות, למשל החשיפה שלה מחויב פושט הרגל עד כדי פגיעה בפרטיותו. כמו כן, יש חייבים שכלל לא מתאימים להליך זה כי שווי נכסיהם גבוה מחובותיהם. לכן בכל הליך של פשיטת רגל מומלץ להיוועץ בעורך דין מהסיבות שמיד נפרט.

למה חשוב ליווי משפטי בהליך פשיטת רגל?

  1. רק עו"ד יודע להתנהל מול הגורמים והרשויות ולהתמקח על סוג ההפטר: מלא או חלקי.
  2. רק עו"ד יודע להתנהל נכון מבחינה משפטית, כלומר לנסח ולהגיש את המסמכים המשפטיים והכלכליים הרלוונטיים, לייעץ לחייב מבחינה רמת החשיפה הפיננסית הנדרשת ועוד.
  3. רק עו"ד יודע לייעץ לחייב איך להימנע מחובות נוספים ואיזו תכנית פרעון לקבל.
  4. רק עו"ד איך למקסם את ההליך לטובת החייב, כלומר לעזור לו לבחור את המסלול המתאים לו מבחינה כלכלית ומשפטית.

לייעוץ ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי דין יצחק סנדקה
טלפון: 052-9097704
כתובתנו: החשמונאים 107, תל אביב, קומה 1